Koraszülés szűrése | RMC Magzati Medicina Központ

Koraszülés szűrése

  • Fibronectin teszt

Gyors és megbízható teszt a fenyegető koraszülés kizárására. Fenyegető koraszülés esetén a burok és a terhes méh fala között található magzati fibronectin megjelenik a hüvelyváladékban. Azok a nők, akiknél a fibronectin értéke magas, hajlamosabbak lehetnek a koraszülésre. A körülbelül 10 perces vizsgálat során a méhnyakról vagy a hüvelyből egy műanyagtampon segítségével kenetet veszünk. A teszt a terhesség 26. és 34. hete között végezhető el.

 

  • Cervix szűrés

Hüvelyi úton elvégzett (transvaginalis) vizsgálat, amelynek során minőségbiztosított módon megmérjük a méhnyak (cervix) hosszát és kockázatot számolunk a várható koraszülés esélyére. Elsősorban a koraszülésre magas rizikójú várandósoknak javasoljuk, mint az ikerterhesség, előzményben koraszülés, méhfejlődési rendellenesség, vagy méhnyakon végzett műtét a kórtörténetben.  A vizsgálatot minden a központukban végzett második trimeszteri (20-22. heti) anomália szűrés tartalmazza. Egyéb esetekben a szűrést a terhesség 24-26. hete között javasoljuk elvégezni, de fokozottan magas kockázatúaknál már a terhesség 16-17. hetétől indokolt lehet.

Orvosaink: 
Csermely Gyula

Dr. Csermely Gyula Ph.D.

Hétfő: 
8:00 - 16:00
Kedd: 
Szerda: 
Csütörtök: 
8:00 - 12:00
Péntek: 
Szombat: 
Elekes Tibor

Dr. Elekes Tibor

Hétfő: 
7:00-15:00
Kedd: 
7:00 - 18:00
Szerda: 
7:00 - 19:00
Csütörtök: 
Péntek: 
Szombat: 
Gullai Nóra

Dr. Gullai Nóra Ph.D.

Hétfő: 
Kedd: 
Szerda: 
8:00 - 13:00
Csütörtök: 
Péntek: 
8:00 - 15:00
Szombat: 
Egyre több a koraszülött, pedig a magas kockázat szűrhető!
2015. augusztus 30.
A magyar kismamáknál nagyobb a koraszülés kockázata, mint más OECD országokban. Az utóbbi évben ezzel szoros összefüggésben a csecsemőhalálozások száma is növekedett. Pedig a magas kockázat szűrhető...