Mely vizsgálatokra van szükségem? | RMC Magzati Medicina Központ

Mely vizsgálatokra van szükségem?

  • Minden várandós számára ajánlott az első trimeszteri kiterjesztett szűrővizsgálat, amely vérvételből és ultrahang vizsgálatból áll. Ha a vizsgálat eredménye szerint alacsony a kockázat, akkor legközelebb a 20. heti, majd a 30. heti szűrővizsgálatot javasoljuk. Ha a kockázat magas, akkor további vizsgálatra van szükség.
  • Az első trimeszteri szűrővizsgálat során, ha az eredmény magas kockázatot jelez, (> 1/150) a PrenaTest™ javasolt, amely a vetélési kockázattal járó méhlepény mintavétel, chorionbiopszia alternatívája. A PrenaTest anyai vérvételből áll, amely így teljesen biztonságos a várandósságra nézve. A PrenaTest™ javasolt akkor is, amennyiben bármilyen más kockázatbecsléssel (pl. anyai életkor, négyes teszt stb.) magas kockázat állapítható meg és a várandós nem vett igénybe nagyobb hatékonyságú hagyományos szűrővizsgálatot (pl. kombinált-kiterjesztett szűrés) a kockázat pontosítására. Természetesen a teszt kérhető orvosi indokoltság nélkül szülői kérésre is, de csak az ultrahang vizsgálatot követően, mert a PrenaTest nem váltja ki az ultrahangvizsgálatot, mivel számos egyéb rendellenesség, probléma szűrhető ki az ultrahang segítségével, amelyre a teszt nem képes.
  • Pozitív PrenaTest™ eredmény esetén, vagy a magas kockázatú várandós kérésére, illetve egyéb genetikai javallattal invazív vizsgálat (méhlepény vagy magzatvíz mintavétel) végzése javasolt.